Energie besparen Bloemenbuurt

Woningeigenaren in de Bloemenbuurt kunnen nog tot en met 18 december hun belangstelling aangeven voor een of meer energiebesparende maatregelen. Thermo Bello en Hoom bieden u keuze uit de volgende mogelijkheden:

  • dakisolatie
  • vloerisolatie
  • spouwmuurisolatie
  • zonnepanelen
  • HR-ketel

Op dit moment hebben 12 wijkbewoners interesse getoond voor samen 19 maatregelen. Doet u ook mee? Kijk voor meer informatie op Bloemenbuurt

Subsidie voor energie cooperatie

De Regio Rivierenland heeft subsidie toegekend voor de oprichting van lokale energie coöperaties in zes gemeenten waaronder Culemborg. Inwoners die de ontwikkeling van duurzame energie willen steunen, kunnen lid worden van de plaatselijke coöperatie. Wie belangstelling heeft, kan meewerken aan de realisatie van projecten, zoals collectieve zonnedaken. Inwoners worden opgeroepen mee te denken over de naam voor het energiebedrijf.

Het project bestrijkt de gemeenten Culemborg, Buren, Tiel, Lingewaal, Neerijnen en Neder-Betuwe. In deze zes gemeenten zullen inwoners dit najaar coöperaties oprichten. Ook wordt een gezamenlijke website ontwikkeld met voor elke gemeente een eigen subsite. Het project wordt gecoördineerd door het Culemborgse wijkwarmtebedrijf Thermo Bello.

In Culemborg zijn al diverse initiatieven op dit gebied. Naast Opgewekt in Culemborg ook het warmtebedrijf Thermo Bello in de wijk EVA Lanxmeer. Vorig jaar (2014) is door Opgewekt in Culemborg de cooperatie Zon op KWC tot stand gekomen: twintig inwoners hebben samen honderd zonnepanelen gekocht en geplaatst op het dak van het Koningin Wilhelmina College. De drie organisaties werken nu samen aan de oprichting van de Culemborgse energiecoöperatie.

Bredere ontwikkeling

De oprichting van lokale energiecoöperaties past in een bredere ontwikkeling rond energiebesparing en duurzame energie in de regio. Er ontstaan allerlei initiatieven die onderling samenwerken. Zo is eind augustus ter versterking van de lokale organisaties een regionaal samenwerkingsverband opgericht, het Energie Diensten Bedrijf Rivierenland. Dit EDBR zorgt voor deskundigheid, administratieve en andere ondersteuning.

Door de keuze voor een coöperatie als bedrijfsvorm krijgen de inwoners zeggenschap over de gemeenschappelijke energievoorziening. Belangstellenden kunnen lid worden en mee beslissen over de ontwikkeling van duurzame projecten. Ook blijven op deze manier de werkgelegenheid en de winsten in de regio.

Eerste opbrengsten Zon op KWC

De zonnepanelen op het KWC hebben tot nu toe ruim 11.000 kWh geproduceerd. Inmiddels is de eerste afrekening naar het KWC gestuurd. En binnenkort kunnen de deelnemers aan de zonnecoöperatie hun eerste verdiensten op de bankrekening verwachten.

Bijeenkomst en presentatie 8 april

Tijdens de bijeenkomst 8 april verduidelijkte Frank Spruit de eisen die aan de installatie worden gesteld. Ook werd de keuze van de aanbieding toegelicht.

Download hier de presentatie. Presentatie Zonnepanelen op KWC 8 april 2014.

Na afloop van de bijeenkomst is door de aanwezigen direct voor 41  zonnepanelen ingetekend!

Planning

– 21 april : deadline inleveren contracten deelnemers

– begin mei : deadline betalingen

– begin mei : bestellen

– 14 juni : plaatsing zonnepanelen

Culemborgse Courant 11 april 2014

Culemborgse Courant 11-4-2014

Informatieavond KWC

Beste belangstellenden,

Hierbij nodig ik u uit voor de informatiebijeenkomst over Zon op KWC op 
dinsdagavond 8 april a.s.
Aanvang: 20.00 uur
Deur open: 19.30 uur
Locatie: KWC, Beethovenlaan 1 Culemborg

Tijdens deze avond lichten wij het definitieve aanbod toe voor deelname 
aan de Zon op KWC Coöperatie UA en de aanschaf van zonnepanelen. Er is 
ruime mogelijkheid om vragen te stellen.

Mocht u die avond niet kunnen komen, dan kunt u uw vragen uiteraard per 
email of telefonisch stellen.

Let op: de deadline voor aanmelding voor deelname aan het project is 
maandag 21 april!

-- 
Met zonnige groet,

Han Horstink
Opgewekt in Culemborg
0345 533097

Nieuwsbrieven

Download hier de nieuwsbrieven van januari en maart.

Nieuwsbrief Opgewekt in C’borg jan 2014

Nieuwsbrief Opgewekt in C’borg mrt 2014

Download hier de presentatie van 15 oktober

Dit is het beeldmateriaal dat bij de presentatie op het scherm is vertoond. De gesproken tekst is niet beschikbaar. Heeft u naar aanleiding van de dia’s vragen? Stel deze dan in een mailtje.

Download hier

Culemborg Nieuws 21 juni

CocuBlog

Opgewekt in Culemborg presenteert: telefoon opladen met zonnepaneel